Magántanár kiválasztásának fortélyai

Magántanárhoz két okból fordul az ember. Vagy mert, valami nem megy és azon javítani szeretne, vagy éppen azért, mert valami nagyon érdekli és még jobb akar lenni.

De nem mindegy, hogyan választunk magántanárt, hiszen senki sem szereti pazarolni a pénzét vagy az idejét a próbálgatásokkal. Éppen ezért megmutatjuk, mire figyelj oda a kiválasztás során. Amennyiben ezeket a fortélyokat alkalmazod a magántanár kiválasztása során nagy eséllyel nem futsz bele olyan magántanárba, aki számodra nem megfelelő. Azért azt is el kell mondanunk, sajnos, még így is van rá némi esély, hogy nem az elsőnek kiválasztott tanár lesz a befutó.

Tudjuk, hogy sokaknak nem mindegy az ár sem, de ezt most, mint kiválasztási szempontot hagyjuk figyelmen kívül, hiszen sok azonos áron dolgozó magántanár is van. Tehát ha csak ez lenne a szempont, még mindig 8-10 tanár maradna a keretben, akik közül választanunk kellene.

Tehát mire is figyelj oda.

Nézzük meg a fényképét. Szimpatikus egyáltalán? Hiába jó szakember valaki, ha neked nem lesz rokonszenves, akkor a közös munka sem lesz felhőtlen és zökkenőmentes. Szóval, akiről már első ránézésre azt gondolod, hogy nem passzol hozzád, azt nem érdemes választanod. (Mindenkinek más az ízlése, kinek az egyik lesz szimpatikus, kinek a másik, kinek az, aki szigorúbban néz, kinek a mosolygósabb…)

Tájékozódjunk a tapasztalatairól. Persze nem az a lényeg, hogy 50 éve a tanári pályán legyen, mert ez önmagában nem biztosíték semmire. De fontos, hogy legyen oktatási tapasztalata és az sem mindegy, milyen. Hiszen, lehet, hogy általános iskolásokkal már sokkal foglalkozott és játékosan haladtak is az anyaggal. De ha neked egy szoros határidőd van, ami megköveteli a feszített munkatempót (pl. érettségire készülsz), akkor oda ez a fajta tanítási tapasztalat lehet, hogy kevés lesz.

Szorosan ide kapcsolódik és fontos szempont a módszertan is. Egy tapasztalt tanár amellett, hogy számos módszert ismer a tudás átadására még alkalmazni is tudja azokat! Érdemes érdeklődni afelől, hogy milyen időközönként kaphatsz visszajelzéseket a haladásról. Illetve arról, hogy az első órán van e valamilyen szintfelmérés.

Feladom ingyenes hirdetésem

Beszéld át a célokat. Ez lehet még egy előzetes egyeztetés során is vagy a próbaórán, de egy biztos, mindenképpen beszéljétek át a célokat. Ha nem érdeklik a céljaid, ha nem ahhoz állítja össze a tanmentet vagy akár adja meg az óraszámot, akkor az a magántanár nem a legmegfelelőbb neked. Gondold csak el, hogy mi történne, ha már egy fél éves lemaradásban vagy egy tárgyból, de egy héten csak 45 percre találkoztok… Mire vége az évnek talán át is veszitek az első félév anyagát, de attól még év végén ugyanúgy bukni fogsz!
De talán még szembe tűnőbb ez egy nyelvtanulásnál. Neked az a célod, hogy perfekt beszélj, mert külföldre készülsz, ő meg nekiesik a nyelvtannak, mert az milyen fontos. Persze nincs egymás nélkül a kettő, de ha a beszédcentrikusságra hajtunk, akkor olyan módszert is kell választani.

Kérdezd meg, mennyire szakterülete a téma. Hiszen egy-egy tantárgy olyan sokrétű lehet, TE lehet, hogy csak egy bizonyos szegmenssel szeretnél foglalkozni, abban elmélyülni. Hatalmas öngól, ha a választott magántanárod éppen abban nem annyira jó! Ezt egészen könnyen ellenőrizheted akár egy telefonbeszélgetés alkalmával is, ha kicsit mélyebben belekérdezel az anyagba. Ha nem jön azonnal határozott válasz, gondold át, tényleg őt akarod e választani…

Mások véleménye. Érdemes megnézned az adott magántanárról szóló véleményeket, sőt, érdemes pontosan végig böngészned őket. Ha pozitív volt a vélemény, akkor mi tetszett az értékelőnek a legjobban, ha negatív, akkor miért nem volt elégedett. És gondold át, hogy azok a szempontok, melyek alapján ezt a magántanárt megítélték mások, vajon neked mennyire fontosak a céljaid elérése érdekében? Például ha, azt mondják kötetlen volt az óra, ez téged előre visz vagy inkább hátráltat? Ne feledd, ami egyikünknek előny, az lehet a másiknak hátrány!

Ha még mindig bizonytalankodsz, kérj próbaórát! Még, ha nem is egy teljes órát, de 20-30 percet általában szoktak adni a magántanárok, hogy tényleg beleláthass az óráinak a minőségébe, hogy megtudjátok egymásra tudtok e hangolódni és menni fog e közös munka!

Ezek után talán már el fogod tudni dönteni, melyik tanár is lenne a leginkább ideális neked.

Azonban ne feledd! Ha mégsem válik be és úgy érzed váltanod kell, azt azonnal közöld a tanárral is. Nem érdemes vacillálni a dolgon! Biztosak vagyunk benne, hogy mindenki arra törekszik, hogy az együttműködés gyümölcsöző legyen. Hidd el, az a magántanár is fog találni hozzá passzoló tanítványt, és nem fog duzzogni! Ezért, nem szokott sértődés lenni abból, ha valaki tanárt vált. Csak légy korrekt és ne a különóra előtt egy órával mondd le!

Sikeres választást kívánunk!

Feladom ingyenes hirdetésem

Értékelések

mood_bad
  • Még nincs értékelés.
  • chat
    Értékelés