Magántanári óradíjak

Amikor meghalljuk a szót: magántanár, bizony sokaknak a dollár jelek jelennek meg a szemük előtt és azt gondolják, bizony a magántanár fogadásához óriási pénztárca kell és egy egyszerű halandó nem engedheti meg magának ezt a luxust.

Nos, ez koránt sincs így!

Bár a magántanárak óradíjai egészen tág határok között mozognak, azért, ha jól megnézzük, mit kapunk a pénzünkért, bizony nem is tűnik olyan soknak az az óradíj!

Szóval vizsgáljuk meg, miért is annyi az ár, amennyi!

Az biztos, hogy azoknál a tantárgyaknál, ahol kevés az oktató, magasabb lehet az ár, hiszen nagy a kereslet, de kevés a kínálat. Ezért kérhet például egy programozást oktató magasabb óradíjat. Hiszen felkapott szakma, nem könnyű elsajátítani, kell a tapasztalt segítség. Kevés a magántanár, hiszen aki elsajátította ezt a szakmát, azok nagy része jól megfizetett pozícióban dolgozik magyar vagy külföldi cégeknél, így nem éri meg nekik tanítani. Ráadásul az elsajátított tudással jól lehet keresni is, tehát, miért is adná át ezt a tudást aprópénzért valaki?

Azt is látni kell, hogy egy tapasztaltabb oktató, akinek számos referenciája van, joggal kérhet nagyobb összeget egy óráért, szemben egy frissdiplomással, hiszen, ő már bizonyított. Azonban tőle joggal várunk is el magasabb szolgáltatást, például gyakorlásként régebbi felvételi feladatsorokat, később pedig sikeres vizsgákat, jó eredményeket! Valahogy úgy, ahogy egy házépítésnél. Ha kezdő a csapat, előfordulhatnak hibák, lehet, hogy vissza kell bontani és újrakezdeni dolgokat, mielőtt készen lennének, ami idő és pénzkiesés. Míg egy tapasztalt brigád időhúzás és hiba nélkül adja át az épületet.

Magántanár választáskor azt kell eldöntenünk, hogy mit is akarunk elérni!

Ha az a célunk, hogy hosszabb idő alatt, akár lassabban haladva az anyaggal sajátítsunk el egy-egy tantárgyat, például, mert ez csak hobbi vagy nem fő tárgyunk a felvételi során, akkor választhatunk egy egyetemista oktatót is, aki a suli mellett oktatgat, kiegészítve ezzel az ösztöndíját. Tőle is joggal várhatunk megfelelő tudás-átadást. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy órát lemond az oktató, vagy másik időpontban tartaná meg. (Nem feltétlenül azért, mert link lenne az illető, egyszerűen csak az egyéb elfoglaltság, például egy egyetemi külön óra vagy gyakorlat, néha ütközhet a már megbeszélt időpontunkkal.

Ha azonban arra van szükségünk, hogy professzionális módon, gyorsan és hatékonyan kapjunk tudást, akkor válasszunk olyan magántanárt, aki csakis ebből él! Igen, neki magasabbak lehetnek a díjai. Azonban, lássuk be, ha valaki csak az oktatásból él, akkor már tett le valamit az asztalra, nem véletlenül van sok tanítványa. Ráadásul legtöbbször a délutáni órákba jelentkeznek be a tanulók a magánórákra, így ez a szűk idősáv áll a magántanár rendelkezésére, hogy bevételhez jusson.

Ha mi akarunk tanulni, és magasabb órabérrel dolgozó magántanárt választunk, akiről feltételezzük a visszajelzések alapján, hogy szuper módon tanít, akkor előfordulhat, hogy kevesebb óraszám is elég a megfelelő tudás eléréséhez!

Ezt érdemes már az első óra vagy a próbaóra alkalmával egyeztetni. Egy profi tanár nagyjából meg tudja mondani, mennyi időre van szükségünk. No, nem órára pontosan, de hónapra biztosan!

Számoljunk csak után! Mi éri meg nekünk jobban?

Hosszú hónapokig fizetni egy kisebb összeget, vagy néhány hónapig magasabb áron tanulni.

Nem vagyunk egyformák! Ha csak a gazdasági megfontolást nézzük, akkor valószínű jobban megérné gyorsabban elsajátítani a tudást. Azonban figyelembe kell venni a tanulási képességeinket is.

Egyrészt, vannak, akiknek több idő kell, hogy egy-egy anyag beépüljön, hogy az már készség szinten jöjjön számonkéréskor. Másrészt a tanulásra szánt és felhasználható időnk is különböző lehet. Hiszen nem elég a heti egy vagy két órát rászánni a magántanárra! Bizony szükség van otthoni elsajátításra, gyakorlásra is. Amennyiben erre csak kevesebb időnk van – számos más elfoglaltságunk, például különóráink mellett – akkor felesleges óriási léptekkel haladnunk a magántanárral, hiszen a következő alkalommal úgyis újra kell vennünk az anyagot, ha azt még nem tudtuk otthon elsajátítani.

Ezek után, mindenki döntse el maga, mi éri meg neki!
Mi annyit tehetünk, hogy számos magántanár ajánlatát megmutatjuk. Vannak közöttük kezdők és tapasztaltak, vannak olcsóbbak és drágábbak.

Válassz okosan! De ne feledd! Ha nem jött be a stílus vagy az oktatás minősége, egyrészt nyugodtan válthatsz, másrészt véleményedre -akár pozitív, akár negatív- számítunk!

Feladom ingyenes hirdetésem

Értékelések

mood_bad
  • Még nincs értékelés.
  • chat
    Értékelés