Rossz volt a félévi bizonyítvány? Még ne írd le az éved!

Legtöbbször a nagyobb változások után fordul elő, hogy a diák félévi bizonyítványa nem lesz olyan dicsőséges! Például, amikor felső tagozatos lesz, vagy amikor iskolát vált és 6 osztályos középiskolát választ, esetleg 7.-ben, amikor már komolyan kell venni az évet a továbbtanulás miatt is. De előfordul nagyobbaknál is, hogy ellazsálják az év elejét. Mondjuk az első szemeszterben az egyetemen.

Ilyenkor nem kell annyira megijedni, még javítható a probléma!

Először is tisztázni kell, miért is alakult így a helyzet!

Vannak ugyanis olyan tényezők, melyek bizony nagyban befolyásolják a gyerek teljesítményét. Nem biztos, hogy egyszerű lustaságról van szó! Nem szabad annyival elintézni, hogy : Tanulj keményebben!

Lehet, hogy olyan élethelyzet áll a háttérben, amihez bizony szakember segítségét kell igénybe venni. Ne féljünk ezt bevallani szülőként magunknak és ne hagyjuk, hogy a probléma tovább nőjön. Lehet a háttérben bizonytalanság, például egy a családban előforduló válás vagy haláleset miatt.

Lehet családon kívüli oka a dolognak. Előfordul, hogy olyan közösségbe kerül a gyerek, ahol nem érzi jól magát, piszkálják, vagy csak nem talál barátokra. Ilyenkor nem ritka, hogy egy régebben jól teljesítő diák tanulmányi eredményei romlanak.

Mindenképpen beszéljünk az osztályfőnökkel, ha kell az iskolapszichológussal. Kérjük ki a véleményüket, igyekezzünk együtt dolgozni. Végső esetben előfordulhat az is, hogy választanunk kell egy másik iskolát a gyermeknek.

Jobb és könnyebben kezelhető a helyzet, ha csak egy-egy új tantárggyal van probléma, esetleg tényleg csak lustálkodott a diák!

Ha ilyennel állunk szemben, akkor pánikra semmi ok, a helyzet viszonylag könnyen kezelhető! Egyszerűen csak kell egy magántanár, el kell járni korrepetálásra.

De miért kell rögtön magántanárhoz szaladni? -kérdezik sokan.

Nos, azért, mert annak, hogy a diák lusta vagy rosszul teljesít a hátterében legtöbbször a tantárgyat tanító tanár személye áll, vagy a tantárgy oktatásának módja annyira száraz, hogy azt a gyermek egyszerűen elunja.

Nem akarjuk bántani a tanárokat, tudjuk, hogy manapság a tanároknak milyen nehézségekkel kell szembenézniük egy-egy intézményben. De azt is el kell fogadnunk, hogy nem vagyunk egyformák. Van amelyik gyereknek szimpatikus a tanár és van amelyikkel sohasem fog egy hullámhosszon pendülni. És igen, ettől a tantárgyat még el lehetne sajátítani, de gondoljunk csak bele, ha nekünk úgy kellene minden nap bemennünk a munkahelyünkre, hogy nem szimpatizálunk a főnökünkkel, vajon mennyire lennének produktívak a napjaink?

A másik eset, amikor a tantárgy átadásának módszere nem jó, túl száraz vagy unalmas. Ennek oka lehet a rosszul megválasztott tanítási módszer, a tapasztalatlanság, de lehet a tantárgy tanításához szükséges eszközök hiánya is. Nem akarunk senki felett pálcát törni! Egyszerűen csak be kell látnunk, hogy ez is igen gyakori oka a gyengébb teljesítménynek. Bizony vannak azok a típusú gyerekek, akik ilyen esetekben egyszerűen „elbambulnak” órán, már nem figyelnek oda a tanárra, nem követik az óra menetét. Ez azért veszélyes, mert sok tantárgynál a könyvben leírtakat otthon, egyedül feldolgozni nem egyszerű feladat. Azért van a tanóra, hogy a szaktanár magyarázatot fűzzön a tanagyaghoz. Ha a diák épp erre nem figyel, akkor bizony később a számonkérésnél- éppen a megértés hiánya miatt – lesznek problémák.

De egy rokonszenves és jó magántanár ezen a problémán hamar segíthet. (A magántanár kiválasztásához tippeket ötleteket ITT találhat.)

Még az is előfordulhat, hogy néhány óra alatt olyannyira megszeretteti a diákkal az adott tantárgyat, hogy később kiváló eredményei lesznek belőle, sőt, azzal akar majd felnőttként foglalkozni!

Számos esetben tényleg csak néhány alkalomról van szó, amikor a magántanár a hiányzó részeket, fehér foltokat segít átlátni. Azonban akkor se ijedjünk meg, ha a magántanár azt mondja, kell az gyakorlás a gyermeknek, járjanak rendszeresen. Vagy mert olyan sok hiányosság van, vagy mert tényleg nehezebben érti meg az adott tantárgyat a diák.

A megfelelő magántanárral a félévi rosszabb teljesítmény bőven kijavítható az év végi bizonyítványosztásig!

Csak kitartás és semmi elkeseredés!

Értékelések

mood_bad
  • Még nincs értékelés.
  • chat
    Értékelés